Oprichtster

Helga ten Cate –¬†Eigenaar van “Joyful Dogs”

Mijn naam is Helga ten Cate. Samen met echtgenoot, zoon, twee honden, paard, kippen en twee konijnen woon ik in Blaricum. Al sinds mijn jeugd ben ik dol op honden. Hoewel ik van mijn ouders nooit een hond mocht hebben, was ik er wel altijd mee bezig. Ik liet de buurhonden uit en liep tijdens vakanties in het buitenland met zwerfhonden te zeulen.

Toen ik op kamers ging wonen, was het eerste wat ik kocht een Golden Retriever, die ik Conan heb genoemd. Met deze actieheld heb ik 15 jaar lief en leed gedeeld. Het hondenvirus had mij goed te pakken en er volgden al gauw meerdere honden. Ik verdiepte mij in het trainen van honden en volgde diverse jachttrainigen. Mijn ervaring was niet onverdeeld positief. Er werd veel onder dwang getraind, wat de relatie baas-hond behoorlijk onder druk zette. Ik kon mij hier totaal niet in vinden en ging op zoek naar een positievere manier van trainen.


Instructeursdiploma

Mijn instructeursdiploma heb ik behaald bij ‘Dierenopleidingscentrum Barneveld’. Daar heb ik ook de opleiding tot gedragstherapeut gevolgd. Hier wordt gewerkt volgens het principe, dat positief gedrag wordt beloond en ongewenst gedrag zoveel mogelijk wordt genegeerd. Om mij zo breed mogelijk te scholen, heb ik de instructeursopleiding voor ‘ClickerTraining’ op de Martin Gaus Academie gevolgd. Ook nam ik deel aan verschillende workshops op kynologisch gebied. In 2012 ben ik lid geworden van de ‘Pet Dog Trainers of Europe’ en heb ik de opleiding van Turid Rugaas met succes afgerond. Een fenomeen op het gebied van kalmerende signalen.


De uitdaging

Het is mijn uitdaging om ook andere eigenaren bekend te maken met de manier waarop honden met elkaar en ons communiceren en daarbij het beste van alle gerenommeerde methodes te combineren. Ik wil mij in de toekomst blijven ontwikkelen op het gebied van communicatie met honden om de ideale klik tussen baas en hond te realiseren.

In 2014 heb ik tevens de opleiding “Nosework Dogtrainer Education” van Anne Lill Kvam voltooid.